הדרך לאבחון מדויק של הבעיה מתחילה בבדיקה של חדות הראיה והתשבורת. בדיקה זו מעריכה את החדות והבהירות של הראייה שלך. בכל עין, נבדקת בנפרד היכולת לראות אותיות בגדלים שונים.
לאחר מכן, מתבצעת בדיקה של המקטע הקדמי של העיניים ע"י מיקרוסקופ שנקרא "מנורת סדק". בדיקה זו מדגימה את הלחמית, הקרנית, הקשתית, העדשה, ושאר האזורים בקדמת העין. לאחר מכן נבדק הלחץ התוך עיני.
בהמשך, מזליפים טיפות להרחבת האישונים. הטיפות משפיעות לאחר 20-30 דקות ומאפשרים לבדוק את החלק האחורי של העין: ניתן לראות את העדשה ולהעריך את שקיפותה, וכן לראות את הרשתית ואת עצב הראייה.
לאחר אבחון קטרקט, מה עלי לעשות?
אם אתם מעל גיל 65, מומלץ לבצע בדיקת עיניים כל שנה. אם אתם צעירים יותר, ניתן לבצע את הבדיקה כל שנתיים.
יש להגן על העיניים מאור UV על ידי הרכבת משקפי שמש החוסמים לפחות 99% מן ה-UV, ולחבוש כובע.
יש להפסיק לעשן מאחר שעישון הוא גורם סיכון מרכזי להתפתחות קטרקט.
יש לטפל בכל בעיה בריאותית אחרת, במיוחד סוכרת.
כאשר את או אתה מתקשה בביצוע הפעילויות השגרתיות, יש לשקול ניתוח קטרקט.
על מנת לקבל החלטה מושכלת לגבי ניתוח קטרקט, מומלץ לקיים דיון במרפאת הניתוח; ראו עוד כאן.
ההכנות לפני ניתוח קטרקט:
לפני הניתוח, המנותח מתושאל לגבי מחלות כלליות, תרופות, ואלרגיה לתרופות. לאחר מכן מתבצעת בדיקה מיוחדת (ביומטריה) המסייעת לקבוע את כוח העדשה התוך עינית אשר תושתל בניתוח, ולאחר מכן מתבצעת בדיקת עיניים מלאה.
יתכן שיהיה צורך בבדיקות עזר נוספות בהתאם לממצאים נוספים בעיניים, ממצאים אשר אינם קשורים לקטרקט, למשל, בעיות של לחץ תוך עיני, בעיות בקרנית, ברשתית, או בעצב הראיה.
רצוי להכין מראש את תרופות העיניים הקשורות לניתוח. לעתים, המנותח נדרש להזליף טיפות מיוחדות יום או מספר ימים לפני הניתוח, וכן ביום הניתוח.
ניתוח קטרקט עשוי לשפר את הראיה בעין בריאה. יש לקחת בחשבון שניתוח קטרקט לא יתקן הפרעות ראיה הקשורות במצבי עיניים אחרים, כגון ניוון מקולרי, גלאוקומה, או רטינופתיה סוכרתית.
לגבי מהלך הניתוח – מומלץ לצפות בסרטון כאן.
לאחר ניתוח קטרקט:
יתכן שיהיה עליך להשתמש בטיפות עיניים. לאחר הניתוח יש צורך להזליף טיפות בהתאם לתוכנית שתיקבע, וחשוב מאד להקפיד לעקוב במדויק אחר ההוראות.
חובה להימנע מכניסה של מים וסבון ישירות לעין.
אין לשפשף או ללחוץ על העין. תינתנה הנחיות לגבי הצמדה של מגן להגנה על העין בזמן שינה.
רופא.ת העיניים שלך ת.ישוחח איתך לגבי עד כמה ביכולתך להיות פעיל זמן קצר לאחר הניתוח. תינתנה לך הנחיות לגבי מתי ניתן לחזור לבצע פעילויות שגרתיות, כגון אימונים ונהיגה.
בהצלחה!!
פרופ' אירית ברקת