פרופ' אירית ברקת
פרופסור
אירית ברקת

אני מרכזת כאן תשובות לשאלות נפוצות שאני נשאלרת על מחלות העיניים בתחום ההתמחות שלי.

הוספתי דגשים פרקטיים של אבחנה וטיפול.

הכל על קטרקט

מה זה קטרקט ?

קטרקט,

(ירוד בעברית) הוא מצב בו עדשת העין מאבדת את שקיפותה ונעשית עכורה. קרני האור החודרות לעין דרך עדשה עכורה יוצרות תמונה מטושטשת. קטרקט יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים. הירידה בראיה היא לרב הדרגתית ולא כרוכה בכאבים.

מהו קטרקט ומהם הסימפטומים שלו ?

קטרקט (ירוד בעברית) הוא מצב בו עדשת העין מאבדת את שקיפותה ונעשית עכורה. קרני האור החודרות לעין דרך עדשה עכורה יוצרות תמונה מטושטשת. קטרקט יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים. הירידה בראיה היא לרב הדרגתית ולא כרוכה בכאבים.  לעתים מרגישים שרואים דר, "ערפל" או סובלים מסנוורים גוברים בעיקר מור אורות.

איך ניתן לזהות קטרקט ?

כאשר מתפתחת ירידה בראיה יש לפנות בהקדם לבדיקה רפואית של העיניים. קטרקט מאובחן בבדיקה שגרתית פשוטה במרפאת העיניים. בבדיקה מערכים א חדו הראיה, הופעת שינוי של מספר המשקפיים, בבדיקת עיניים  אשר כוללת הרחבת אישונים מעריכים את שקיות העדשה ואת שאר אזורי העין  - על מנת לשקול בעיות אחרות נוספות.

איך מתנהלת הדרך לאבחון ולטיפול בקטרקט ?

בבדיקת עיניים בודקים את חדות הראיה של כל עין, מעריכים את ההתאמה של משקפיים והאם ניתן לשפר את הראיה באמצעות שינוי במשקפיים. לאחר מכן מבצעים בדיקה רפואית ב"מנורת הסדק" אשר מדגימה את החלק הקדמי של העיניים. לאחר הרחבת אישונים באמצעות טיפות מיוחדות ניתן להעריך את שקיפות העדשה וכן להעריך את תקינות הרשתית בחלק האחורי של העין.

כיצד משפיע קטרקט על הראייה ?

ישנם סוגי קטרקט שמפריעים יותר לראיה בשעות היום, ויש המפריעים יותר בראיית לילה. יש המפריעים יותר בראיה לרחוק (בנהיגה ובצפייה בטלוויזיה), ויש המפריעים יותר בראיה לקרוב (קריאה  ועבודה במרחק קרוב).

הראיה נעשית מטושטשת, הצבעים פחות "חזקים", ולעיתים יש סנוור או ראיה כפולה בעין אחת. המהלך בדרך כלל הדרגתי ומתקדם תוך חודשים עד שנים לכדי טשטוש ראיה כמעט שלם או תחושת אור בלבד.

מה גורם לקטרקט להתפתח ?

ברוב המכריע של המקרים הקטרקט נגרם על ידי שינויים במבנה העדשה עם הגיל. מחלות מסוימות כגון סוכרת, תרופות מסוימות כגון סטרואידים, מחלות עיניים כגון דלקות תוך עיניות, פגם מלידה או חבלה בעין – הם גורמי סיכון להתנפחות של  קטרקט

האם ניתן למנוע קטרקט ?

אין מידע לגבי דרכי מניעה של קטרקט. כאשר ההפרעה בראיה גוברת ומשפיעה על התפקוד היום יומי או על איכול הראיה קיים צוקך בניתוח.

האם ישנם סיכונים או סיבוכים הקשורים לניתוח קטרקט ?

ברוב המוחלט של המקרים מושגת ראיה טוב לאחר הניתוח. אחוז הסיבוכים הינו נמוך ביותר. חדות הראיה תלויה כמובן ברקמות העין.

במידה וקיימות מחלות נוספות כגון עכירויות בקרנית או מחלות הרשתית ועצב הראיה, יביא הניתוח לשיפור הראיה, אך מידת השיפור אינה ניתנת לחיזוי מדויק. במקרים נדירים ביותר כמו דימום בלתי צפוי, זיהום, או סיבוכים ניתוחיים נדירים, קיימת סכנה לשלמות העין ולראיה

כמה זמן לוקח להחלים מניתוח קטרקט ?

ברוב המכריע של המקרים תוצאות הניתוח מצוינות (ובהתאם לשאר הנתונים/מחלות של העין) . בהירות התמונה ואיכות הראיה משתפרים בצורה משמעותית. לעיתים המטופל מרגיש זאת כבר ביום למחרת הניתוח, ולעיתים כעבור מספר ימים. התאמת משקפיים תיעשה לרב כ-6 שבועות לאחר הניתוח.

מהן אפשרויות הטיפול בקטרקט ?

הטיפול היחידי הידוע והמקובל כיום בקטרקט הוא ניתוח. בניתוח מוציאים את תוכן העדשה העכורה ומשתילים במקומה - בתוך העין - עדשה מלאכותית. במהלך הניתוח משתמשים במיכשור עדין במיוחד תחת תאורת מיקרוסקופ. במהלך הפעולה הכירורגית נפתחת קופסית העדשה הטבעית, וחומר העדשה עובר ריסוק עדין ושאיבה מהעין באמצעות מכשיר פאקו-אמולסיפיקציה (אנרגיה של אולטרה סאונד). לאחר מכן מושתלת עדשה מלאכותית לתוך הקופסית.

ב-"ניתוח קטרקט בלייזר"-  הלייזר מסייע בשלב יצירת הפתח המדויק בקופסית העדשה ובפילוח תוכן העדשה על מנת להקל במהלך שאיבתה. הניתוח אורך כמחצית השעה, אך כמובן שיימשך עד כמה שדרוש, ומבוצע ברוב המקרים בהרדמה מקומית.

האם קטרקט שכיח יותר בקבוצות גיל מסוימות?

ברוב המכריע של המקרים הקטרקט נגרם על ידי שינויים במבנה העדשה עם הגיל. סיבות נוספות הן מחלות כלליות (כגון סוכרת), תרופות מסוימות, מחלות עיניים, פגם מלידה או חבלה בעין.

מהם התסמינים של קטרקט?

ישנם סוגי קטרקט שמפריעים יותר לראיה בשעות היום, ויש המפריעים יותר בראיית לילה. יש המפריעים יותר בראיה לרחוק (בנהיגה ובצפייה בטלוויזיה), ויש המפריעים יותר בראיה לקרוב (קריאה  ועבודה במרחק קרוב).

הראיה נעשית מטושטשת, הצבעים פחות "חזקים", ולעיתים יש סנוור או ראיה כפולה בעין אחת. המהלך בדרך כלל הדרגתי ומתקדם תוך חודשים עד שנים לכדי טשטוש ראיה כמעט שלם או תחושת אור בלבד.

מהו קטרקט משני ?

לעיתים, מספר חודשים אחרי ניתוח קטרקט הקופסית האחורית של העדשה הטבעית עוברת תהליך עצמי של התעכרות - מצב זה נקרא קטרקט משני. הטיפול בקטרקט משני נעשה על ידי לייזר ה"חותך" פתח בקופסית העכורה באזור ציר הראיה. הטיפול נעשה במרפאה ואורך כ- 2-3 דקות.

Photo credit

Photo by Rhett Wesley on Unsplash
Photo by Andy BELLEGARDE on Unsplash
Photo by Gabriel Voltz on Unsplash
Photo by Quentin Lagache on Unsplash
Photo by Allef Vinicius on Unsplash
Photo by Will Rocha on Unsplash
Photo by Alexandre Croussette on Unsplash
Image by master1305 on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik
Image by katemangostar on Freepik
Image by Tobias Dahlberg from Pixabay