פרופ' אירית ברקת

העין החיצונית משפיעה על הראיה ועל ההצלחה של ניתוח קטרקט – פרופ' אירית ברקת

אנשים רבים שסובלים מקטרקט אינם מודעים לכך שיש להם גם עיניים יבשות או מחלת משטח עיניים אחרת (OSD). מאמר חדש מאת פרופסור אירית ברקת

אנשים רבים שסובלים מקטרקט אינם מודעים לכך שיש להם גם עיניים יבשות או מחלת משטח עיניים אחרת (OSD). אם לא מזוהים זאת מראש, מחלת יובש עלולה להטעות את חישובי העדשה התוך עינית ולהפריע לראיה תקינה אחרי ניתוח קטרקט מוצלח. לעתים עלולה להתפתח אי נוחות וראייה לקויה.

 

כדאי לבדוק – אם יש לך קטרקט, ייתכן שיש לך גם יובש בעיניים! העין החיצונית משפיעה על הראיה ועל ההצלחה של ניתוח קטרקט - אירית ברקת

אם יש לך קטרקט, רוב הסיכויים שיש לך גם מידה זו או אחרת של עין יבשה או מחלת עין חיצונית אחרת (כמו דלקת עפעפים – בלפריטיס), גם אם עדיין לא אובחנת עם זה. מחלות פני העין נובעת מיצירה לא מספקת של דמעות או מאיכות לא טובה של הדמעות. ישנם גורמים ותתי סוגים רבים ושונים של מחלת עין חיצונית והתסמינים כוללים עיניים אדומות, דומעות, מגורות, תחושת צריבה או גוף זר וכן  וראייה מטושטשת משתנה.

קטרקט הוא אזור עכור בעדשת העין שמוביל לירידה בראייה. אם יש קטרקט, עלולים לראות צבעים דהויים, ראייה מטושטשת, בוהק ובעיות עם בהיר ו/או ראייה בלילה.

לעתים קיימת חפיפה בין הסימפטומים של קטרקט ושל מחלות משטח העין: ראייה מטושטשת – חולי קטרקט שחווים טשטוש לסירוגין או תנודות אחרות בראייתם לאורך היום מניחים לעתים קרובות שזה קשור לקטרקט שלהם, כאשר למעשה האשם הוא לעתים קרובות מחלת פני העין שאינה מטופלת

שני מצבי העיניים הופכים נפוצים יותר עם הגיל, ומחקרים מצביעים על כך שבין 50% ל-75% מהאנשים שסובלים  מקטרקט יש גם מחלת עיניים יבשה או סוג אחר של מחלת עין החיצונית.

 

חשוב לטפל במחלת פני העין לפני שממשיכים בניתוח קטרקט. אם לא מתייחסים לכך קודם, עלולים להיות פחות מרוצים מתוצאות הראייה לאחר מכן.

 

ארבע סיבות לטפל בעין יבשה לפני ניתוח קטרקט

  1. משטח עין בריא חיוני להשגת הראייה הטובה ביותר שלך. העין החיצונית מורכבת מהקרנית והדמעות ומספקת שני שליש מהכוח האופטי של העין. השליש האחרון מגיע מהעדשה שלך, שהיא החלק שמוחלף במהלך ניתוח קטרקט.
  2. מחלת פני העין יכולה להשפיע על החישובים של העדשה המלאכותית שתחליף את העדשה הטבעית במהלך ניתוח קטרקט. לפני הניתוח מבצעים מדידות מיוחדות (נראה ביומטריה) של העין על מנת לקבוע את כוח המיקוד הנכון עבור העדשה התוך עינית. אם דוק הדמעות לא סדיר, משטח העין יבש או הראייה משתנה עקב צלתה בעין החיצונית, , הדבר עלול להוביל לשגיאות נתונים במהלך תהליך המדידה. שגיאות אלו עלולות לגרום לקביעה של כוח אופטי של עדשה שאולי לא יהיה אידיאלי עבור העיניים שלך. ייתכן שיישאר עודף ראייה לרחוק, קוצר ראייה או אסטיגמציה לאחר הניתוח.
  3. ניתוח קטרקט יכול לעיתים קרובות להחמיר את מחלת העין החיצונית באופן זמני או להוביל להתלקחות עין יבשה. החתכים שנעשו במהלך הניתוח יכולים להפר את האיזון העדין של דוק הדמעות של פני העין. טיפות עיניים בשימוש לפני ואחרי הניתוח – כולל ההרדמה המקומית, טיפות סטרואידים ואנטיביוטיקה – מכילות לעתים קרובות חומרים משמרים שסביר שיגרמו לגירוי משטח העין. חשיפה להרטבה, ייבוש ואור ממיקרוסקופ הניתוח במהלך הניתוח עלולים לגרום לנזק מסוים למשטח הקרנית והלחמית, ולהחמיר את תסמיני היובש. החמרה בסימפטומים יכולה להימשך מספר חודשים לאחר מכן, ולהשפיע לרעה על הראייה שלך.
  4. צורות מסוימות של מחלת עין חיצונית מדבקות, ואם אינן מטופלות, עלולות להגביר את הסיכון לזיהום לאחר ניתוח קטרקט. דלקת הלחמית חיידקית וצורות מסוימות של בלפריטיס קדמית הן גורמים שכיחים כאשר חיידקים פעילים עשויים להיות נוכחים בשולי העפעפיים. אם חיידק זה חודר לעין במהלך הניתוח, זה יכול להוביל לזיהום רציני ומסכן ראייה.

 

כיצד מאבחנים ומטפלים במחלות משטח העין?

קיימת חשיבות רבה באיתור מחלת פני העין לפני ניתוח קטרקט, וטיפול מיטבי להכנה לקראת הניתוח. עם זאת, מציאת הפתרון הנכון עשויה להיות כרוכה בניסוי וטעייה. אנשים רבים צריכים לשלב טיפולים ולבצע כמה שינויים באורח החיים. בהתאם לחומרת ותת-הסוג של היובש, ייתכן אפילו שיהיה צורך לדחות את ניתוח הקטרקט עד לאיזון מחלת פני העין.

 

הטיפול עשוי לכלול מספר מרכיבים:

אחת מהשיטות לטיפול במחלות משטח העין היא טיפול בעיניים יבשות באמצעות טיפות דמעות מלאכותיות או טיפות דמעות, שיכולות לשפר את איכות הדמעות ולספק לעין לחות נדרשת. חשוב לייעל את הטיפול ולאתר את השילוב המתאים ביותר של תרופות למצב.

 

לעתים נדרשות תרופות או כדורים המונעים דלקת וזיהום, ולעתים נדרש טיפול קבוע בקומפרסים והגיינת עפעפיים מיוחדת. לאחר הניתוח, ייתכן שיהיה צורך להמשיך או להתאים את הטיפולים כדי לנהל את החמרה בסימפטומים

 

כיום, הציפיות מניתוח קטרקט הן גבוהות הודות לטכניקות ניתוחיות מתקדמות ועדשות מלאכותיות מובחרות. לאור זאת  זיהוי וטיפול מוקדם במחלות פני העין  לפני ואחרי  ניתוח קטרקט מאפשרים ליהנות מיתרונות רבים ולשפר את איכות  באופן משמעותי.

למידע נוסף, צרו קשר עם מרפאת

פרופסור אירית ברקת

Image by Cristina from Pixabay

מה המשמעות של עין אדומה

מה המשמעות של עין אדומה? – פרופ' אירית ברקת

רובנו חווינו הופעה של אודם בעין אחת או בשתיהן. קיימות סיבות רבות לאודם בעיניים.

חושדים בקטרקט - מה השלב הבא

חושדים בקטרקט – מה השלב הבא? – פרופסור אירית ברקת

חשים ירידה בראיה? טשטוש או צבעים דהויים? סנוור? החלפה תכופה של משקפיים וחוסר שיפור באיכות הראיה למרות החלפת המשקפיים? מומלץ לפנות בהקדם לבדיקת רופא.ת עיניים!

קרינת השמש משפיעה גם על העיניים טיפים למניעה - אירית ברקת

קרינת השמש משפיעה גם על העיניים! טיפים למניעה – פרופ' אירית ברקת

בשנים האחרונות התגברה המודעות באופן משמעותי לנזקי השמש לעור, החל מהיווצרות כתמי פיגמנטציה וכלה בסרטן העור.

מדוע צריך להזליף טיפות עיניים בניתוח קטרקט

מדוע צריך להזליף טיפות עיניים בניתוח קטרקט? – אירית ברקת

פוסט זה בוחן את התפקיד החשוב של טיפות עיניים בניתוח קטרקט.
הוא מדגיש את הצורך בשימוש בהם הן לפני הניתוח והן לאחר הניתוח, ומעמיק בדרכים שבהן הם מסייעים בניהול כאב, מניעת זיהומים והצלחתו הכוללת של הניתוח.

Photo credit

Photo by Rhett Wesley on Unsplash
Photo by Andy BELLEGARDE on Unsplash
Photo by Gabriel Voltz on Unsplash
Photo by Quentin Lagache on Unsplash
Photo by Allef Vinicius on Unsplash
Photo by Will Rocha on Unsplash
Photo by Alexandre Croussette on Unsplash
Image by master1305 on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik
Image by katemangostar on Freepik
Image by Tobias Dahlberg from Pixabay