שמירת העיניים מהשמש
בשנים האחרונות התגברה המודעות באופן משמעותי לנזקי השמש לעור, החל מהיווצרות כתמי פיגמנטציה וכלה בסרטן העור.
רובנו נזהרים יותר מחשיפה מוגזמת לשמש, נעזרים בתכשירים עם מקדמי הגנה על העור וכו'. יחד עם זאת אין מספיק מודעות לכך, שקרינת השמש עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לעיניים, ובמצבים קשים להוביל אף לצורך בניתוחים ולנזק בלתי הפיך לראיה.
מהם הנזקים שעלולים להיווצר וכיצד ניתן להימנע מהם?
בניגוד לדעה הרווחת, השמש בישראל עלולה לגרום נזקים בכל ימות השנה, גם בחורף וגם בימים מעוננים. קיימים שני סוגי קרניים אולטרא סגוליות שלהן השפעה הרסנית על העיניים:קרניים מסוג A – ( UVA) בעלות אורך גל
בנוסף, ישנם גם נזקים ארוכי טווח שעלולים להיווצר כתוצאה מחשיפה מצטברת לשמש. כך למשל, יש קשר בין חשיפה מתמשכת לשמש ובין גידולים סרטניים על עור העפעפיים, באזור שלא נמרח בקרם הגנה. ברוב המקרים, הנגעים מופיעים על העפעף התחתון, אבל הם יכולים להופיע בכל מקום על העפעפיים, בפינות העין, תחת הגבות, ובאזורים סמוכים של הפנים. גידול זה גדל לאט, ונדיר שמתפשט לחלקים אחרים של הגוף. עם זאת, בהיעדר טיפול, הגידול עלול להתפשט ולגרום לנזק רב ולעיוות. תסמינים כגון נגעים וגושים בעפעפיים מצדיקים פנייה לייעוץ רפואי.
נזקים נוספים הנגרמים מחשיפה ממושכת הם: התפתחות נגעים על לובן העין (פינגואקולה) ואף נגעים שמטפסים על הקרנית (פתריגיום), שעלולים לגרום לנזק לראיה ולהצריך ניתוח להסרת הנגע. במקרים חמורים קרינת השמש יכולה לתרום גם להתפתחות של ניוון של הרשתית בגיל מבוגר פגיעה שהיא בלתי הפיכה ועלולה לגרום לנזק לראיה.
מחקרים אחרונים הצביעו על קשר מסתמן בין חשיפה מתמשכת לקרינת שמש לבין היווצרות קטרקט (ירוד). קטרקט הוא עכירות של העדשה של העין, ויכול לגרום לירידה בחדות ובאיכות הראיה ועד כדי אובדן ראיה מלא למעט אור וצללים. במקרים הללו הטיפול היחיד הוא ניתוח קטרקט.
גורמי סיכון לבעיות עיניים
אמנם כל בני האדם נמצאים בסיכון לנזק לעיניים מחשיפה ממושכת לשמש, אבל יש מספר קבוצות אשר צריכות להיות מודעות לסיכון מוגבר. כך, ילדים מתחת לגיל 10 עלולים לסבול מנזק רציני ברשתית כתוצאה מחשיפה לשמש. עיניהם אינן מסוגלות לחסום את קרינת ה-UV כפי שעושות זאת העיניים של מבוגרים. קבוצות אחרות של אנשים בסיכון מעל הממוצע של נזק לעין השמש כוללים: אנשים שעברו ניתוח הוצאת קטרקט ללא השתלת עדשה תוך עינית, אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העין לאור השמש ובכלל, אנשים עם עיניים בהירות.
כיצד להימנע מנזקי השמש לעיניים
כמו בתחומים רבים בבריאות שלנו מניעה היא הדבר החשוב ביותר! הבסיס הוא המודעות – ההבנה שגם בחורף וגם בימים מעוננים, העיניים שלנו צריכות להיות מוגנות. הפגיעה בעיניים מהשמש עלולה להיגרם לא רק בעת שיזוף בים. עוצמת קרינת השמש מרבית גם כשהיא משתקפת מהשלג, מהאדמה או מהמים ואפילו מהמדרכה.
איך להגן על העיניים מהשמש ?
בין השעות 10:00-16:00 חובשים כובע רחב שוליים שחוסם את קרינת השמש מלמעלה.
מרכיבים משקפי שמש בעלי מסגרת רחבה שחוסמת את כניסת הקרינה מהצדדים ועוטפת את כל אזור העיניים. "משקפי ג'ון לנון" אמנם אופנתיים לפעמים אך הם עלולים לגרום לנזק חמור מאשר לאדם שאינו מרכיב משקפיים כלל, שכן העדשה יוצרת מסך כהה לעין ובעקבות זאת האישונים מתרחבים והעיניים חשופות יותר לקרינה שחודרת מצידי המסגרת.
חשוב לרכוש משקפי שמש ממקור מהימן ולוודא כי העדשות מסננות קרינה. על עדשת המשקפיים מודבקת מדבקה המציינת כי העדשות חוסמות 99-100% מהקרינה UVA ו- UVB. עצם השימוש בעדשה כהה אינו מבטיחה את חסימת הקרינה, ועלול ליצור אפקט הפוך בדיוק כמו במקרה משקפי :ג'ון לנון". האישונים מתרחבים והקרינה שחודרת עלולה לגרום לנזק חמור מאשר לאדם שלא מרכיב משקפיים. קיים יתרון למשקפיים בעלי עדשה כהה ולא בהירה על מנת למנוע כניסת אור כחול, שגם הוא עלול להסב נזק לעין.
האם בריא להשתזף במכון?
ממש לא. הקרינה ממכשירי השיזוף גדולה מזו של השמש ומסוכנת מאוד לעיניים. לכן המשתזפים בשיטה זו חייבים להרכיב משקפות מגן לעיניים.
למידע נוסף, צרו קשר עם מרפאת
פרופסור אירית ברקת
Photo by Оля Жеребцова