פרופסור אירית ברקת https://profbarequet.com פרופ' ברקת אירית - מומחית ברפואת עיניים Mon, 27 Nov 2023 07:26:57 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://profbarequet.com/wp-content/uploads/2023/10/אירית-ברקת-FAV-150x150.pngפרופסור אירית ברקתhttps://profbarequet.com 32 32 מדוע צריך להזליף טיפות עיניים בניתוח קטרקט? – אירית ברקתhttps://profbarequet.com/art/%d7%9e%d7%93%d7%95%d7%a2-%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%94%d7%96%d7%9c%d7%99%d7%a3-%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%97-%d7%a7/ Mon, 27 Nov 2023 07:25:22 +0000 https://profbarequet.com/?p=1266 החשיבות של טיפות עיניים בטיפול בכאב

טיפות עיניים ממלאות תפקיד חשוב בהכנה לניתוח, למהלך התקין של הניתוח ולהשלמת החלמה מיטבית לאחר הניתוח.

אחת הסיבות העיקריות לכך שטיפות עיניים חיוניות בטיפול בכאב היא יכולתן להקהות את העין. ניתוח קטרקט כולל ביצוע חתך על פני העין והסרת העדשה העכורה. תהליך זה עלול לגרום לכאב ואי נוחות קלים עד בינוניים. עם זאת, הזלפת טיפות עיניים מרדימות לפני תחילת הניתוח מבטיחה שהמטופל לא חווה כל כאב במהלך ההליך.

בנוסף להרדמת העין, טיפות עיניים מסייעות גם בהפחתת דלקת. במהלך ניתוח קטרקט, העין עוברת "טראומה" ועלולה להיות דלקתית כתוצאה מכך. דלקת עלולה לגרום לאדמומיות, נפיחות ואי נוחות. על ידי הזלפת טיפות עיניים אנטי דלקתיות, מסייעים להתאוששות טובה מהירה.

טיפות עיניים מסייעות גם במניעת זיהום במהלך ניתוח קטרקט. העיניים רגישות מאוד לזיהום חיידקי במהלך כל הליך כירורגי. לכן, טיפות עיניים אנטיביוטיות מוזלפות בנוסף לטיפות חיטוי, לפני ואחרי הניתוח כדי למנוע התפתחות של זיהומים לאחר הניתוח. טיפות אלו יוצרות סביבה סטרילית בעין, מקטינות את הסיכון לזיהום ומבטיחות החלמה חלקה למטופל.

האם מניעה עדיפה על ריפוי? הבנת תפקידן של טיפות עיניים במניעת זיהומים

בהקשר של ניתוח קטרקט, נכון הפתגם הישן "עדיף מניעה מריפוי". מניעת זיהומים היא היבט קריטי בכל הליך כירורגי, וניתוח קטרקט אינו יוצא מן הכלל. טיפות עיניים ממלאות תפקיד חיוני במניעת זיהומים ובהבטחת החלמה מוצלחת לחולים.

העיניים הן איברים רגישים מאוד ופגיעות לחיידקים ומיקרואורגניזמים שונים. במהלך ניתוח קטרקט, העין נחשפת למקורות זיהום פוטנציאליים, כגון הלחמית של האדם עצמו. לכן, חיוני לנקוט באמצעי מניעה כדי למזער את הסיכון לזיהום. מתן טיפות עיניים אנטיספטיות ואנטיביוטיות לפני ואחרי הניתוח יוצר מחסום מפני פתוגנים פוטנציאליים, ומפחית את הסיכויים לזיהום.

תפקידן של טיפות עיניים חורג מחדר הניתוח. לאחר הניתוח, המטופלים צריכים לשמור אחר משטר קפדני של טיפות עיניים אנטיביוטיות סטרואידים, ונוגדי דלקת. על ידי הקפדה על משטר טיפות העיניים שנקבעו, המטופלים יכולים להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים ולהבטיח החלמה חלקה.

"לראות את התמונה הגדולה יותר: כיצד טיפות עיניים תורמות להצלחת ניתוחי קטרקט"

ניתוח קטרקט הוא הליך עדין ומדויק שמטרתו להחזיר את הראייה הצלולה לאנשים עם קטרקט. בעוד לטכניקת הניתוח ומומחיותה של המנתחת יש חשיבות מכרעת, לניהול נכון של טיפות עיניים יש גם תפקיד משמעותי בהצלחת מדוע צריך להזליף טיפות עיניים בניתוח קטרקט הניתוח.

טיפות עיניים משמשות לפני, במהלך ואחרי ניתוח קטרקט כדי להבטיח תנאים אופטימליים להליך ולקדם החלמה חלקה. לפני הניתוח, לרוב רושמים טיפות עיניים כדי להרחיב את האישון ולהפחית את הדלקת בעין. זה מאפשר לראות טוב יותר את אזור הקטרקט ולבצע את הניתוח ביתר דיוק. בנוסף, טיפות עיניים אלו עוזרות להקהות את העין, ומבטיחות את נוחות המטופל במהלך ההליך.

במהלך ניתוח קטרקט משתמשים בטיפות עיניים להרטבת פני שטח העין ולשמירה על הלחות שלה. זה חיוני מכיוון שהוא שומר על לחות הקרנית ומונע ממנה להתייבש במהלך הניתוח. קרנית "משומנת" היטב מאפשרת הדמיה ומניפולציה טובה יותר של המבנים התוך עיניים.

לאחר הניתוח, טיפות עיניים נרשמות כדי לסייע בתהליך הריפוי ולמנוע סיבוכים. טיפות אלו כוללות בדרך כלל אנטיביוטיקה למניעת זיהום ותרופות אנטי דלקתיות להפחתת הדלקת ולקידום החלמה מהירה יותר. על ידי ביצוע משטר טיפות העיניים שנקבע, המטופלים יכולים להבטיח את הצלחת ניתוח הקטרקט שלהם על ידי מזעור הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח וקידום ריפוי מיטבי.

מה קורה אם מזניחים את הטיפול בטיפות העיניים בניתוח קטרקט?

הזנחת השימוש בטיפות עיניים בניתוח קטרקט עלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות על החלמתו ותוצאות הראייה של המטופל. ללא מתן נכון של טיפות העיניים,  עלולים להתפתח סיבוכים, כגון דלקת בקרנית, איחור בהחלמה, בצקת ברשתית, ואפילו אובדן ראייה.

בנוסף, לעתם קרובות נזקקים לטיפות תחליפי דמעות. כל הליך עלול לגרום ליובש, להוביל לאי נוחות וסיבוכים אפשריים. יובש עלול לגרום לגירוי, אדמומיות ותחושה עגומה בעין, מה שמקשה על המטופל להתאושש בנוחות. זה גם יכול לעכב את תהליך הריפוי ולהגביר את הסיכון לפגמים או אפילו כיבים בקרנית.

יתר על כן, על ידי הזנחת השימוש בטיפות עיניים אנטי דלקתיות, החולה עלול לחוות דלקת ממושכת, שעלולה לעכב את תהליך הריפוי ועלולה להשפיע על התוצאה הראייה. דלקת עלולה להוביל לאי נוחות מוגברת, ראייה מטושטשת ותקופת החלמה ארוכה יותר.

לסיכום, השימוש בטיפות עיניים בניתוח קטרקט אינו רק המלצה, אלא הכרח. הן ממלאות תפקיד חשוב להשלמת תהליך הניתוח, ולהבטחת הצלחת ההליך על ידי מזעור אי נוחות, מניעת זיהום ודלקת ותמיכה בתהליך הריפוי של העין. הזנחת השימוש בהם עלולה להוביל לסיבוכים שעלולים לערער את יעילות הניתוח ולסכן את בריאות העיניים.

פרופ' ברקת אירית

מנתחת בכירה בתחום ניתוחי קטרקט, לייזר להסרת משקפיים, ומחלות וניתוחי קרנית, ומשתמשת בשיטות ובטכנולוגיות המתקדמות ביותר תוך התאמתן המלאה למצבו של המטופל.

עט הזהב

]]>
חושדים בקטרקט – מה השלב הבא? – פרופסור אירית ברקתhttps://profbarequet.com/art/%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a7%d7%98%d7%a8%d7%a7%d7%98-%d7%9e%d7%94-%d7%94%d7%a9%d7%9c%d7%91-%d7%94%d7%91%d7%90/ Thu, 16 Nov 2023 11:46:57 +0000 https://profbarequet.com/?p=1256 הדרך לאבחון מדויק של הבעיה מתחילה בבדיקה של חדות הראיה והתשבורת.  בדיקה זו מעריכה את החדות והבהירות של הראייה שלך.  בכל עין, נבדקת בנפרד היכולת לראות אותיות בגדלים שונים.

לאחר מכן, מתבצעת בדיקה של המקטע הקדמי של העיניים ע"י מיקרוסקופ שנקרא "מנורת סדק".  בדיקה זו מדגימה את הלחמית, הקרנית, הקשתית, העדשה, ושאר האזורים בקדמת העין.  לאחר מכן נבדק הלחץ התוך עיני.

בהמשך, מזליפים טיפות להרחבת האישונים.  הטיפות משפיעות לאחר 20-30 דקות ומאפשרים לבדוק את החלק האחורי של העין:  ניתן לראות את העדשה ולהעריך את שקיפותה, וכן לראות את הרשתית ואת עצב הראייה.

 

לאחר אבחון קטרקט, מה עלי לעשות?

אם אתם מעל גיל 65, מומלץ לבצע בדיקת עיניים כל שנה.  אם אתם צעירים יותר, ניתן לבצע את הבדיקה כל שנתיים. חושדים בקטרקט - מה השלב הבא

יש להגן על העיניים מאור UV על ידי הרכבת משקפי שמש החוסמים לפחות 99% מן ה-UV, ולחבוש כובע.

יש להפסיק לעשן מאחר שעישון הוא גורם סיכון מרכזי להתפתחות קטרקט.

יש לטפל בכל בעיה בריאותית אחרת, במיוחד סוכרת.

כאשר את או אתה מתקשה בביצוע הפעילויות השגרתיות, יש לשקול ניתוח קטרקט.

על מנת לקבל החלטה מושכלת לגבי ניתוח קטרקט, מומלץ לקיים דיון במרפאת הניתוח;  ראו עוד כאן.

 

ההכנות לפני ניתוח קטרקט:

לפני הניתוח, המנותח מתושאל לגבי מחלות כלליות, תרופות, ואלרגיה לתרופות.  לאחר מכן מתבצעת בדיקה מיוחדת (ביומטריה) המסייעת לקבוע את כוח העדשה התוך עינית אשר תושתל בניתוח, ולאחר מכן מתבצעת בדיקת עיניים מלאה.

יתכן שיהיה צורך בבדיקות עזר נוספות בהתאם לממצאים נוספים בעיניים, ממצאים אשר אינם קשורים לקטרקט, למשל, בעיות של לחץ תוך עיני, בעיות בקרנית, ברשתית, או בעצב הראיה.

רצוי להכין מראש את תרופות העיניים הקשורות לניתוח.  לעתים, המנותח נדרש להזליף טיפות מיוחדות יום או מספר ימים לפני הניתוח, וכן ביום הניתוח.

ניתוח קטרקט עשוי לשפר את הראיה בעין בריאה.  יש לקחת בחשבון שניתוח קטרקט לא יתקן הפרעות ראיה הקשורות במצבי עיניים אחרים, כגון ניוון מקולרי, גלאוקומה, או רטינופתיה סוכרתית.

לגבי מהלך הניתוח – מומלץ לצפות בסרטון כאן.

 

לאחר ניתוח קטרקט:

יתכן שיהיה עליך להשתמש בטיפות עיניים.  לאחר הניתוח יש צורך להזליף טיפות בהתאם לתוכנית שתיקבע, וחשוב מאד להקפיד לעקוב במדויק אחר ההוראות. חושדים בקטרקט - מה השלב הבא

חובה להימנע מכניסה של מים וסבון ישירות לעין.

אין לשפשף או ללחוץ על העין.  תינתנה הנחיות לגבי הצמדה של מגן להגנה על העין בזמן שינה.

רופא.ת העיניים שלך ת.ישוחח איתך לגבי עד כמה ביכולתך להיות פעיל זמן קצר לאחר הניתוח.  תינתנה לך הנחיות לגבי מתי ניתן לחזור לבצע פעילויות שגרתיות, כגון אימונים ונהיגה.

 

בהצלחה!!

 

פרופ' אירית ברקת

]]>
מה המשמעות של עין אדומה? – פרופ' אירית ברקתhttps://profbarequet.com/art/red/ Mon, 13 Nov 2023 08:43:45 +0000 https://profbarequet.com/?p=1223 רובנו חווינו הופעה של אודם בעין אחת או בשתיהן. קיימות סיבות רבות לאודם בעיניים. לעתים – בהתאם לבעיה הגורמת לאודם – התופעה מלווה בתחושת גירוי, כאב, גרד, הפרשה, נפיחות, ו/או טשטוש ראיה, ולעתים אין שום תופעות. לרוב מדובר בעייפות, אלרגיה, או הרכבת יתר של עדשות מגע, אבל יתכנו גם סיבות מסוכנות לעיניים אדומות. לכן, אם האודם נמשך או מחמיר, יש לפנות בהקדם לבדיקה של רופא.ת עיניים על מנת לקבל איבחון מדויק וטיפול בהתאם.

 

מה הסיבות השכיחות לעין אדומה?

  • דלקת לחמית- זו תופעה שכיחה במיוחד בילדים. כאשר הלחמית (השכבה העדינה המצפה את הלובן של העין) מזוהמת, כלי הדם שלה הופכים לגדושים, ומכאן המראה של העין. רופא העיניים יכול לאבחן סימנים נוספים בעין ולקבוע האם מדובר בדלקת עקב וירוס או חיידק, והטפול הוא בהתאם לאבחנה. דלקת לחמית היא תופעה מדבקת מאד; לכן, יש להימנע ממגע בעיניים ולהישמר מהדבקה של בני משפחה או אנשים אחרים. מה המשמעות של עין אדומה
  • יובש בעיניים – כאשר העין החיצונית לא מייצרת דמעות בכמות או באיכות מספקת, הדבר קשור לעתים קרובות לגירוי מתמיד בלחמית, ואז הופכים כלי הדם לגדושים והעיניים נעשות אדומות. הטיפול הראשוני הוא באמצעות תחליפי דמעות או טיפול המותאם לממצאים בעיניים.
  • אלרגיה – כאשר נכנסים לעין חומרים זרים, כגון אבק, אבקנים, או חומרים כימיים (איפור, למשל), נוצרת תגובה נגד האלרגנים ומשתחרר חומר שנקרא היסטמין, אשר גורם להרחבה של כלי דם, והעיניים הופכות לאדומות ודומעות. הטיפול הוא בהימנעות לחשיפה לאלרגן שגורם לתגובה (אם מגלים מהו) וכן טיפות הנוגדות את התגובה האלרגית.
  • עדשות מגע – הרכבת עדשות מגע חושפת את העיניים לסכנת זיהום כאשר חומרים נדבקים לעדשות וגורמים לזיהום בעין. זוהי מחלה אשר עלולה לסכן את בריאות העין ואת הראיה; לכן, כאשר מופיע אודם בנוכחות עדשות מגע, יש להסיר אותן מיד ולפנות לבדיקה אצל רופא.ת עיניים. תופעות אחרות של אודם, הקשורות לעדשות מגע, גורמות ליובש או הפרעה בחימצון העין כאשר ההתאמה של העדשות אינה מיטבית, דבר הגורם לגירוי הלחמית ואודם של העין.
  • “תסמונת המחשב” – הסתכלות מתמשכת במסך מחשב עלולה לגרום לאודם עקב יובש הנובע מירידה בתדירות העפעוף. מומלץ לעשות הפסקות תדירות ולהשתמש לפי הצורך בתחליפי דמעות ללא חומר משמר.
  • חבלה לעין החיצונית – גורמת לא רק לדימום תת לחמיתי אלא גם לתגובה דלקתית המופיעה כדי לאפשר ריפוי טוב. חבלה מחייבת בדיקת עיניים מלאה.
  • דימום תת לחמיתי – קורה לעתים ללא שום חבלה ולרוב התופעה תמימה למרות המראה המפחיד. חולף מעצמו ללא טיפול. רק כאשר יש הישנות של הדימום, כדאי לבדוק לחץ דם ותיפקודי קרישת הדם.

 

 

סיבות נוספות לעיניים אדומות:

  • כיב בקרנית – מחלה מסכנת ראיה אשר קשורה בעיקר להרכבת עדשות מגע או לחבלה בקרנית. גורמת לאודם, כאבים, וירידה בראיה. יש לפנות בדחיפות לרופא עיניים.
  • הרפס בעין – גורם לאודם, סנוור, כאבים, והפרשה מימית, לרוב בעין אחת. יש צורך בבדיקה דחופה של רופא עיניים וטיפול בהתאם.
  • דלקת תוך עינית (אובאיטיס) – גורמת לאודם בעיניים, טשטוש ראיה, וסנוור. קשורה לרוב למחלות אוטואימוניות של הגוף.
  • גלאוקומה חריפה – גורמת לעליה חדה של הלחץ התוך עיני עקב הפרעה בזרימת הנוזלים בתוך העין. גורמת לאודם, סנוור, וירידה בראיה, ולרוב גם לבחילה והקאות. זהו מצב חרום הדורש טיפול דחוף.

 

טיפים למניעת עין אדומה

  • להמנע משפשוף עיניים – החומרים על הידיים עלולים להחמיר את הגירוי ואפילו לשרוט את העיניים
  • לשמור בקפדנות על ההגיינה של עדשות המגע
  • לעשות הפסקות מזומנות מידי 20 דקות בעבודה מתמשכת מול המחשב ולהביט למטרה רחוקה למשך 20 שניות לפחות
  • בכל מצב מתמשך או מחמיר של אודם בעיניים ובייחוד אם יש ירידה בראיה – יש לפנות מיד לבדיקה ע"י רופא עיניים
  • יש להימנע מטיפות "מלבינות עיניים" – הן אינן מרפאות, עלולות לגרום ל"התמכרות", ומכילות חומרים משמרים מזיקים

למידע נוסף, צרו קשר עם מרפאת

פרופסור אירית ברקת

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

]]>
קרינת השמש משפיעה גם על העיניים! טיפים למניעה – פרופ' אירית ברקתhttps://profbarequet.com/art/sun/ Mon, 13 Nov 2023 08:33:18 +0000 https://profbarequet.com/?p=1215 שמירת העיניים מהשמש

בשנים האחרונות התגברה המודעות באופן משמעותי לנזקי השמש לעור, החל מהיווצרות כתמי פיגמנטציה וכלה בסרטן העור.

רובנו נזהרים יותר מחשיפה מוגזמת לשמש,  נעזרים בתכשירים עם מקדמי הגנה על העור וכו'. יחד עם זאת אין מספיק מודעות לכך, שקרינת השמש עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לעיניים, ובמצבים קשים להוביל אף לצורך בניתוחים ולנזק בלתי הפיך לראיה.

 

מהם הנזקים שעלולים להיווצר וכיצד ניתן להימנע מהם?

בניגוד לדעה הרווחת, השמש בישראל עלולה לגרום נזקים בכל ימות השנה, גם בחורף וגם בימים מעוננים. קיימים שני סוגי קרניים אולטרא סגוליות שלהן השפעה הרסנית על העיניים:קרניים מסוג A  –  ( UVA)  בעלות אורך גל קרינת השמש משפיעה גם על העיניים טיפים למניעה - אירית ברקת ארוך, הגורמות לשיזוף העור וקרניים מסוג  B (UVB) בעלות אורך גל קצר, מסוכנות יותר גורמות לכוויות. לעיניים שלנו יש הגנה טבעית חלקית מפני קרני השמש. יחד עם זאת חשיפת יתר לקרינת השמש אולטרא סגוליות עלולה לגרום לנזקים חריפים כמו למשל פגיעה באפיתל הקרנית (השכבה החיצונית של העין) מה שעלול לגרום לכאבים, צריבה וסנוור.

 

בנוסף, ישנם גם נזקים ארוכי טווח שעלולים להיווצר כתוצאה מחשיפה מצטברת לשמש. כך למשל, יש קשר בין חשיפה מתמשכת לשמש ובין גידולים סרטניים על עור העפעפיים, באזור שלא נמרח בקרם הגנה. ברוב המקרים, הנגעים מופיעים על העפעף התחתון, אבל הם יכולים להופיע בכל מקום על העפעפיים, בפינות העין, תחת הגבות, ובאזורים סמוכים של הפנים. גידול זה גדל לאט, ונדיר שמתפשט לחלקים אחרים של הגוף. עם זאת, בהיעדר טיפול, הגידול עלול להתפשט ולגרום לנזק רב ולעיוות. תסמינים כגון נגעים וגושים בעפעפיים מצדיקים פנייה לייעוץ רפואי.

נזקים נוספים הנגרמים מחשיפה ממושכת הם: התפתחות נגעים על לובן העין (פינגואקולה) ואף נגעים שמטפסים  על הקרנית (פתריגיום), שעלולים לגרום לנזק לראיה ולהצריך ניתוח להסרת הנגע. במקרים חמורים קרינת השמש יכולה לתרום גם להתפתחות של ניוון של הרשתית בגיל מבוגר פגיעה שהיא בלתי הפיכה ועלולה לגרום לנזק לראיה.

 

מחקרים אחרונים הצביעו על קשר מסתמן בין חשיפה מתמשכת לקרינת שמש לבין היווצרות קטרקט (ירוד). קטרקט הוא עכירות של העדשה  של העין, ויכול לגרום לירידה בחדות ובאיכות הראיה ועד כדי אובדן ראיה מלא למעט אור וצללים. במקרים הללו הטיפול היחיד הוא ניתוח קטרקט.

 

גורמי סיכון לבעיות עיניים

אמנם כל בני האדם נמצאים בסיכון לנזק לעיניים מחשיפה ממושכת לשמש, אבל יש מספר קבוצות אשר צריכות להיות מודעות לסיכון מוגבר. כך, ילדים מתחת לגיל 10 עלולים לסבול מנזק רציני ברשתית כתוצאה מחשיפה לשמש. עיניהם אינן מסוגלות לחסום את קרינת ה-UV כפי שעושות זאת העיניים של מבוגרים. קבוצות אחרות של אנשים בסיכון מעל הממוצע של נזק לעין השמש כוללים: אנשים שעברו ניתוח הוצאת קטרקט ללא השתלת עדשה תוך עינית, אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העין לאור השמש ובכלל, אנשים עם עיניים בהירות.

כיצד להימנע מנזקי השמש לעיניים

כמו בתחומים רבים בבריאות שלנו מניעה היא הדבר החשוב ביותר! הבסיס הוא המודעות – ההבנה שגם בחורף וגם בימים מעוננים, העיניים שלנו צריכות להיות מוגנות. הפגיעה בעיניים מהשמש עלולה להיגרם לא רק בעת שיזוף בים. עוצמת קרינת השמש מרבית גם כשהיא משתקפת מהשלג, מהאדמה או מהמים ואפילו מהמדרכה.

 

איך להגן על העיניים מהשמש ?

בין השעות 10:00-16:00 חובשים כובע רחב שוליים שחוסם את קרינת השמש מלמעלה.

מרכיבים משקפי שמש בעלי מסגרת רחבה שחוסמת את כניסת הקרינה מהצדדים ועוטפת את כל אזור העיניים. "משקפי ג'ון לנון" אמנם אופנתיים לפעמים אך הם עלולים לגרום לנזק חמור מאשר לאדם שאינו מרכיב משקפיים כלל, שכן העדשה יוצרת מסך כהה לעין ובעקבות זאת האישונים מתרחבים והעיניים חשופות  יותר לקרינה שחודרת מצידי המסגרת.

חשוב לרכוש משקפי שמש ממקור מהימן ולוודא כי העדשות מסננות קרינה. על עדשת המשקפיים מודבקת מדבקה המציינת כי העדשות חוסמות 99-100% מהקרינה UVA  ו- UVB. עצם השימוש בעדשה כהה אינו מבטיחה  את חסימת הקרינה, ועלול ליצור אפקט הפוך בדיוק כמו במקרה משקפי :ג'ון לנון". האישונים מתרחבים והקרינה שחודרת עלולה לגרום לנזק חמור מאשר לאדם שלא מרכיב משקפיים. קיים יתרון למשקפיים בעלי עדשה כהה ולא בהירה על מנת למנוע כניסת אור כחול, שגם הוא עלול להסב נזק לעין.

 

האם בריא להשתזף במכון?

ממש לא. הקרינה ממכשירי השיזוף גדולה מזו של השמש ומסוכנת  מאוד לעיניים. לכן המשתזפים בשיטה זו חייבים להרכיב משקפות מגן לעיניים.

למידע נוסף, צרו קשר עם מרפאת

פרופסור אירית ברקת

Photo by Оля Жеребцова

 

 

]]>
העין החיצונית משפיעה על הראיה ועל ההצלחה של ניתוח קטרקט – פרופ' אירית ברקתhttps://profbarequet.com/art/dryeye/ Mon, 13 Nov 2023 08:07:32 +0000 https://profbarequet.com/?p=1186 אנשים רבים שסובלים מקטרקט אינם מודעים לכך שיש להם גם עיניים יבשות או מחלת משטח עיניים אחרת (OSD). אם לא מזוהים זאת מראש, מחלת יובש עלולה להטעות את חישובי העדשה התוך עינית ולהפריע לראיה תקינה אחרי ניתוח קטרקט מוצלח. לעתים עלולה להתפתח אי נוחות וראייה לקויה.

 

כדאי לבדוק – אם יש לך קטרקט, ייתכן שיש לך גם יובש בעיניים! העין החיצונית משפיעה על הראיה ועל ההצלחה של ניתוח קטרקט - אירית ברקת

אם יש לך קטרקט, רוב הסיכויים שיש לך גם מידה זו או אחרת של עין יבשה או מחלת עין חיצונית אחרת (כמו דלקת עפעפים – בלפריטיס), גם אם עדיין לא אובחנת עם זה. מחלות פני העין נובעת מיצירה לא מספקת של דמעות או מאיכות לא טובה של הדמעות. ישנם גורמים ותתי סוגים רבים ושונים של מחלת עין חיצונית והתסמינים כוללים עיניים אדומות, דומעות, מגורות, תחושת צריבה או גוף זר וכן  וראייה מטושטשת משתנה.

קטרקט הוא אזור עכור בעדשת העין שמוביל לירידה בראייה. אם יש קטרקט, עלולים לראות צבעים דהויים, ראייה מטושטשת, בוהק ובעיות עם בהיר ו/או ראייה בלילה.

לעתים קיימת חפיפה בין הסימפטומים של קטרקט ושל מחלות משטח העין: ראייה מטושטשת – חולי קטרקט שחווים טשטוש לסירוגין או תנודות אחרות בראייתם לאורך היום מניחים לעתים קרובות שזה קשור לקטרקט שלהם, כאשר למעשה האשם הוא לעתים קרובות מחלת פני העין שאינה מטופלת

שני מצבי העיניים הופכים נפוצים יותר עם הגיל, ומחקרים מצביעים על כך שבין 50% ל-75% מהאנשים שסובלים  מקטרקט יש גם מחלת עיניים יבשה או סוג אחר של מחלת עין החיצונית.

 

חשוב לטפל במחלת פני העין לפני שממשיכים בניתוח קטרקט. אם לא מתייחסים לכך קודם, עלולים להיות פחות מרוצים מתוצאות הראייה לאחר מכן.

 

ארבע סיבות לטפל בעין יבשה לפני ניתוח קטרקט

  1. משטח עין בריא חיוני להשגת הראייה הטובה ביותר שלך. העין החיצונית מורכבת מהקרנית והדמעות ומספקת שני שליש מהכוח האופטי של העין. השליש האחרון מגיע מהעדשה שלך, שהיא החלק שמוחלף במהלך ניתוח קטרקט.
  2. מחלת פני העין יכולה להשפיע על החישובים של העדשה המלאכותית שתחליף את העדשה הטבעית במהלך ניתוח קטרקט. לפני הניתוח מבצעים מדידות מיוחדות (נראה ביומטריה) של העין על מנת לקבוע את כוח המיקוד הנכון עבור העדשה התוך עינית. אם דוק הדמעות לא סדיר, משטח העין יבש או הראייה משתנה עקב צלתה בעין החיצונית, , הדבר עלול להוביל לשגיאות נתונים במהלך תהליך המדידה. שגיאות אלו עלולות לגרום לקביעה של כוח אופטי של עדשה שאולי לא יהיה אידיאלי עבור העיניים שלך. ייתכן שיישאר עודף ראייה לרחוק, קוצר ראייה או אסטיגמציה לאחר הניתוח.
  3. ניתוח קטרקט יכול לעיתים קרובות להחמיר את מחלת העין החיצונית באופן זמני או להוביל להתלקחות עין יבשה. החתכים שנעשו במהלך הניתוח יכולים להפר את האיזון העדין של דוק הדמעות של פני העין. טיפות עיניים בשימוש לפני ואחרי הניתוח – כולל ההרדמה המקומית, טיפות סטרואידים ואנטיביוטיקה – מכילות לעתים קרובות חומרים משמרים שסביר שיגרמו לגירוי משטח העין. חשיפה להרטבה, ייבוש ואור ממיקרוסקופ הניתוח במהלך הניתוח עלולים לגרום לנזק מסוים למשטח הקרנית והלחמית, ולהחמיר את תסמיני היובש. החמרה בסימפטומים יכולה להימשך מספר חודשים לאחר מכן, ולהשפיע לרעה על הראייה שלך.
  4. צורות מסוימות של מחלת עין חיצונית מדבקות, ואם אינן מטופלות, עלולות להגביר את הסיכון לזיהום לאחר ניתוח קטרקט. דלקת הלחמית חיידקית וצורות מסוימות של בלפריטיס קדמית הן גורמים שכיחים כאשר חיידקים פעילים עשויים להיות נוכחים בשולי העפעפיים. אם חיידק זה חודר לעין במהלך הניתוח, זה יכול להוביל לזיהום רציני ומסכן ראייה.

 

כיצד מאבחנים ומטפלים במחלות משטח העין?

קיימת חשיבות רבה באיתור מחלת פני העין לפני ניתוח קטרקט, וטיפול מיטבי להכנה לקראת הניתוח. עם זאת, מציאת הפתרון הנכון עשויה להיות כרוכה בניסוי וטעייה. אנשים רבים צריכים לשלב טיפולים ולבצע כמה שינויים באורח החיים. בהתאם לחומרת ותת-הסוג של היובש, ייתכן אפילו שיהיה צורך לדחות את ניתוח הקטרקט עד לאיזון מחלת פני העין.

 

הטיפול עשוי לכלול מספר מרכיבים:

אחת מהשיטות לטיפול במחלות משטח העין היא טיפול בעיניים יבשות באמצעות טיפות דמעות מלאכותיות או טיפות דמעות, שיכולות לשפר את איכות הדמעות ולספק לעין לחות נדרשת. חשוב לייעל את הטיפול ולאתר את השילוב המתאים ביותר של תרופות למצב.

 

לעתים נדרשות תרופות או כדורים המונעים דלקת וזיהום, ולעתים נדרש טיפול קבוע בקומפרסים והגיינת עפעפיים מיוחדת. לאחר הניתוח, ייתכן שיהיה צורך להמשיך או להתאים את הטיפולים כדי לנהל את החמרה בסימפטומים

 

כיום, הציפיות מניתוח קטרקט הן גבוהות הודות לטכניקות ניתוחיות מתקדמות ועדשות מלאכותיות מובחרות. לאור זאת  זיהוי וטיפול מוקדם במחלות פני העין  לפני ואחרי  ניתוח קטרקט מאפשרים ליהנות מיתרונות רבים ולשפר את איכות  באופן משמעותי.

למידע נוסף, צרו קשר עם מרפאת

פרופסור אירית ברקת

Image by Cristina from Pixabay

]]>
עוד על לייזר להסרת משקפייםhttps://profbarequet.com/media/%d7%a2%d7%95%d7%93-%d7%a2%d7%9c-%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%96%d7%a8-%d7%9c%d7%94%d7%a1%d7%a8%d7%aa-%d7%9e%d7%a9%d7%a7%d7%a4%d7%99%d7%99%d7%9d/ Sun, 12 Nov 2023 08:21:39 +0000 https://profbarequet.com/?p=1181 עוד על לייזר להסרת משקפיים

משתפת בפעילות שלי במכון הלייזר להסרת משקפיים

]]>
לייזר להסרת משקפיים – פרופ' אירית ברקתhttps://profbarequet.com/media/%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%96%d7%a8-%d7%9c%d7%94%d7%a1%d7%a8%d7%aa-%d7%9e%d7%a9%d7%a7%d7%a4%d7%99%d7%99%d7%9d/ Wed, 08 Nov 2023 12:02:21 +0000 https://profbarequet.com/?p=953 לייזר להסרת משקפיים

היתה לי זכות להתראיין אצל פרופ' רפי קרסו בתוכנית הבריאות.

כיצד פועלת העין ומהן הפרעות תשבורת שמצריכות משקפיים או עדשות מגע?

איך ניתן לתקן אותן בבטחה בניתוחי לייזר?

צפו בתוכנית!

]]>
כל מה שרציתם לדעת על ניתוח קטרקטhttps://profbarequet.com/media/%d7%9b%d7%9c-%d7%9e%d7%94-%d7%a9%d7%a8%d7%a6%d7%99%d7%aa%d7%9d-%d7%9c%d7%93%d7%a2%d7%aa-%d7%a2%d7%9c-%d7%a0%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%97-%d7%a7%d7%98%d7%a8%d7%a7%d7%98/ Wed, 08 Nov 2023 12:00:46 +0000 https://profbarequet.com/?p=950 כל מה שרציתם לדעת על ניתוח קטרקט

היה לי כבוד להתארח בתוכנית הבריאות של פרופ' רפי קרסו, להסביר כיצד העין פועלת, מהו קטרקט, כיצד מתכוננים לניתוח קטרקט, מהו ניתוח קטרקט ומהם החידושים בתחום?

צפו בתוכנית!

]]>
חשש טפיל בכנרת שפוגע בראייהhttps://profbarequet.com/media/%d7%97%d7%a9%d7%a9-%d7%98%d7%a4%d7%99%d7%9c-%d7%91%d7%9b%d7%a0%d7%a8%d7%aa-%d7%a9%d7%a4%d7%95%d7%92%d7%a2-%d7%91%d7%a8%d7%90%d7%99%d7%99%d7%94/ Wed, 08 Nov 2023 11:59:14 +0000 https://profbarequet.com/?p=947 מיקרוספורידיה

בקיץ 2022 החלו להופיע מקרים של זיהומם נדיר בקרנית שנגרם ממיקרוספורידיה לאחר רחצה במי הכנרת.

צפו בראיון לחדשות .

]]>
יובש בעיניים ונטילת תרופות: מתי זה עלול להיות מסוכן?https://profbarequet.com/media/%d7%99%d7%95%d7%91%d7%a9-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%99%d7%9c%d7%aa-%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%aa%d7%99-%d7%96%d7%94-%d7%a2%d7%9c%d7%95%d7%9c/ Mon, 06 Nov 2023 11:16:06 +0000 https://profbarequet.com/uncategorized/%d7%99%d7%95%d7%91%d7%a9-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%99%d7%9c%d7%aa-%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%aa%d7%99-%d7%96%d7%94-%d7%a2%d7%9c%d7%95%d7%9c/ יובש בעיניים

נטילת תרופות עלולות לגרום או להחמיר יובש בעיניים.

]]>